tiistai 28. helmikuuta 2012

Kotielamaa

Keittio

Nakyma parvekkelta.
Päivät muuttuvat vähitellen lämpimämmiksi ja talven viileät aamut ja illat antavat tilaa polttavalle auringonpaisteelle. Rajasthanissa Dungarpurissa on vielä hieman viileämpää kuin Ahmedabadissa mutta tiedän, että kammottava kuumuus iskee tannekkin parin kuukauden kuluessa.
Muutin Dungarpuriin viikko sitten ja asuntokin on jo hankittu ja tulkki haastatteluja varten löytynyt (ja hävitetty kerran, löydetty uudestaan kerran).  Alun perin Dungarpurin ”pienempään kaupunkiin” asettuminen vähän jännitti mutta jo muutaman päivän kuluessa olen löytänyt monenlaisia tuttavuuksia, saanut hääkutsuja, illalliskutsuja, illallisia, PALJON APUA sekä oppinut chapatin, parathan sekä kananmunacurryn tekoa ja muita hyödyllisiä keittiötaitoja. Keittiötaidot taitavatkin tulla tarpeeseen, sillä olen hankkinut omaan keittiööni suurimman osan hyödyllisistä ruuanlaitto- ja ruokailuvälineistä kaasusylinteristä alkaen.
Asiaa harkittuani, tuntuu että keittiön olemassaolo tekee kotoisamman olon. Toki ruuan ostamiseen ja valmistamiseen menee jonkin verran aikaan, mutta rehellisesti sanoen en ole vielä kertaakaan kokkailla keittiössäni sillä tarjottuja illalliskutsuja on tullut riittävästi. On liedestä kuitenkin se hyöty, että saa kahvin ja pesuveden lämmitettyä aamulla.  Intialaisen ruuan valmistaminen on kuitenkin ehdottomasti to do-listalla. Jos ei muuten niin, siksi että ruoka ja muut kodin työt tulevat perheen ohella helposti puheeksi naisten kesken.Kotityöt yhdistävät.  Ja kotityöt ovat tapa rakentaa kotia, muokata omaa tilaa. Itselleni on esimerkiksi tärkeää itse siivota uusi koti ennen kuin sitä varsinaisesti voi alkaa käyttää. Kun on käynyt läpi joka nurkan ja asetellut tavarat paikoilleen, on kämppä tavallaan otettu haltuun.
Naishenkilöitä, joiden päätehtävänä on kodin ylläpito, kutsutaan home makereiksi, kodin tekijöiksi. Termi eroaa selvästi vaihtoehtoisista titteleistä, kotiäiti ja housewife. Ensinnäkin maker viittaa aktiiviseen tekemiseen ja toiseksi titteli on erotettu sukulaissuhteista ja se on sukupuolineutraali. Kodintekijyys viittaa henkilön aktiiviseen työpanokseen kodin tekemisessä. Kodin tekeminen kuulostaa myös aktiivisemmalta kuin esimerkiksi ylläpitäminen. Koti on todellakin jotain mitä jonkun täytyy luovalla työpanoksella tehdä.
Kotiäiti ja housewife taas yhdistävät naisen sukulaissuhteisiin.  Äitinä tai vaimona oleminen jollekin on ikään kuin syy kotona (tai talossa) olemiselle. Mielenkiintoinen on myös koti –ja talo-sanojen ero.  Äitiydessä ja vaimoudessa on aktiivisia puolia mutta kodintekijän titteli cuo silti mielestäni paremmin tunnustusta sille suurelle työlle mitä (tässä erityisesti Intian kontekstissa) naiset tekevät kodin eteen. Kotiäiti tai housewife eivät myöskään kuvaa kovin hyvin Intian maaseudun asemaa vaikka yleisesti ajatellaan, että heidän paikkansa on kotona. Monet heistä tekevät töitä omilla pelloilla, toisten pelloilla ja metsissä ja muuta fyysistä työtä siinä missä miehetkin (ja usein enemmän). Sen lisäksi he ovat ehdottomasti home makereita, äitejä ja vaimoja. Vaikka vaimona oleminen ja äitiys yhdistetäänkin kodin tekemiseen, tekevät naiset paljon muutakin. Ehkä äitiyden ja vaimouden ja perheen paikka on kotona ja naiseutta ajatellaan ensisijaisesti niiden viitekehyksessä vaikka naiset ovat mukana monessa muussakin. Vaikka vaimona olemisen, äitiyden ja kodintekijyyden välille voi vetää yhtäläisyysmerkit esimerkiksi Dungarpurin maaseudun kohdalla, on kodin tekemisen sukulaisuussuhteista erottamisella seurauksia.
Kodintekijyys mahdollistaa ajatuksen erilaisista kodeista. Kodintekijän ei välttämättä tarvitse olla äiti, vaimo tai nainen. Eri asia on se mitä ihmiset kulttuurisesti kodilla käsittävät. Kotiin liittyy yleensä läheisesti perhe ja siten siis sukulaisuussuhteet kuten äitiys ja vaimona oleminen. Mutta kodintekijyys ei eksplisiittisesti oleta tällaista suhdetta olevan. Implisiittisesti termi voi toki sisältää ajatuksen, että kotia tehdään perheelle. Äiti ja vaimo voi olla olematta kodintekijä. Ehkä voi olla myös kodintekijä olematta äiti tai vaimo. Ehkä minä voin olla kodintekijä Dungarpurissa itselleni. Vaikka se ei olisikaan pääasiallinen tittelini, teen kuitenkin kodintekijyyteen, tai no rehellisesti sanottuna, ainakin Intian kontekstissa, naiseuteen liittyviä puuhia. Kotia, kodintekijyyttä, vaimona olemista, äitiyttä ja naiseutta ei voi erottaa kulttuurisesta kontekstista. Silti pidän ajatuksesta, että kodin tekeminen on aktiivista työtä eikä äitinä tai vaimona olemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti