lauantai 4. helmikuuta 2012

Ensitunnelmat

Hohhoijaa, onpas mukavaa olla taas Intiassa. Saakin on parempi kuin viimeksi, ei kesan hiostavaa kuumuutta eika monsuuniajan hiostavia sateita. Ahmedabadissa muutkin asiat ovat muuttuneet. Esimerkiksi entisen rakkaan tyoreittini varrella on kolmekin uutta kiinnostavaa rakennuskohdetta. Entiselta parvekkeelta katsoessa horisontissa kohoaa uusi kerrostalo ja ennenkaikkea, Ahmedabad on saanut jalleen uuden ostoskeskuksen, kaikkia entisia suuremman ja hienomman tietysti. Sen nimi on Alpha One. Itse tietysti vierailin kyseisessa kolossissa heti tilaisuuden tullen (mikas sen mielenkiintoisempi nahtavyys ja onhan noita temppeleita jo nahty). Vaikka tassa on joukossa vahan sarkasmia, olen silti sita mielta, etta ostoskeskusten kulttuurista merkittavyytta ei pida vahatella.

No Alpha One:sta minulla ei viela valitettavasti ole paljoakaan sanottavaa, silla sulkemisaika lahestyi, mutta valtava se oli. Supermarketeissa asioiminen olisi muuten katevin tapa hoitaa paivittaisostokset, mutta niihin taytyy tietysti menna autolla (tai minun tapauksessani autoriksalla) Sen lisaksi sisalla taytyy kavella satametrikaupalla ja etsia tavaroita, jotka kylla tietysti "ovat kaikki saman katon alla". Intian supermarketeissa saattaa lisaksi olla "kassaongelmia". Tosin naihin tormaa ihan missa pain maailmaa tahansa. Toisaalta olo on mairea kun vihdoin paasee supermarketista ulos kaikki kamat samassa kassissa.

Tarkoitukseni ei ollut erityisesti kirjoittaa Alpha One:sta ja ostoskeskuksesta vaan kiinnittaa huomiota huimaavaan tahtiin, jolla Ahmedabadin kaupunkia rakennetaan, tai siis kehitetaan, kuten virallinen termi kuuluu. Infrastruktuuria parannetaan, vesihuoltoa kehitetaan ja uusia huvittelu- ja virkistyskeskuksia rakennetaan aikuisille ja lapsille. Talla hetkella kasittelyyn on menossa ehdotus, jossa esitetaan 176 000 000:n rupian pottia infrastruktuurin kehittamiseen. Esitys pitaa sisallaan kuluyhteyksien, terveydenhuollon ja vesihuollon, kulltuuriareenojen jne lisaksi kohdan, jossa ehdotetaan edistettavan kertakayttoastioiden kayttoa katuruokakojuissa hygienian parantamiseksi. En nyt ole varma edistaako kasvava jatteen maara hygieniaa. Toisaalta jatteenkeraajat saisivat lisaa toita. Kertakayttoastiat voisivat olla hyvinkin arvokasta tavaraa.

Kaikesta huolimatta vaan silti tuntuu, etta monet kehityshankkeet edellyttavat slummiasukkaiden siirtoja kaukaisemmille alueille ja, etta ne ensisijaisesti tuntuvat hyodyttavan muita kuin koyhimpia luokkia. Noh, ehka hyodyt vain pysyvat piilossa. Tai ehka hauskimmista hankkeista uutisoidaan eniten. Kaupunkilaiset tuntuvat olevan tyytyvaisia muutoksiin. Sanottakoon kuitenkin, etta Gujaratia johtavaa hindu-puoluetta on myos tasta kehityksen vinoumasta arvosteltu.

Ja mikas mina olen sanomaan, Alpha One:t kayty ja harmittaa vaan kun ostarin uusi elokuvateatteri oli suljettuna saantorikkomusten vuoksi. Ensimmaisena paivana olin myos hieman yllattynyt liikenteen kaoottisuudesta. Muistelin, etta se oli "ei niin paha", mutta kylla jannitti ylittaa ensimmaista kertaa katua, joten kylla liikenteen sujuvuuden parantaminenkin ihan hyvalta hankkeelta kuulostaa. Tosin en ole varma onko sujuvuus suunniteltu jalankulkijoiden etua ajatellen...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti